Društvo diabetikov
Murska Sobota

  Tomšičeva15
9000 Murska Sobota
E: diabetikims@gmail.com
M: 041 730 080
 
SREČANJE BALINARJEV DRUŠTVA DIABETIKOV Murska Sobota in DRUŠTVA UPOKOJENCEV TURNIŠČE

Aktivno sodelovanje med društvi poteka tudi v populaciji diabetikov Murska Sobota in društvom upokojence, kateri so tudi izvrstni invalidi. Prvo letošnje srečanje je bilo v Turnišču, kjer so vzorno pripravili srečanje, čeprav je motilo vreme, so bile opravljene igre na igrišču in zmaga je pripadla domačinom. V sredo 18.09.2013 je društvo diabetikov pripravilo srečanje v Mursko Soboto na balinarsko igrišče Murska Sobota, kjer sta se pomerili ekipi moške in ženske ekipe. V obeh srečanjih je zmagala ekipa Turnišče. V svojih vrstah imajo usposobljene balinarje, kateri preživljajo leta upokojevanja doma v Sloveniji, saj so delovali v Franciji in prinesli tudi med nas lepo in pravilno znanje balinanja. Čeprav rezultat ni predstavljal vrhunec srečanja, saj je bila osnova druženje in medsebojni prijetni pogovori. Z srečanji bomo nadaljevali in ob tej priliki vabimo med nas tudi člane kateri se želijo preizkusiti v balinanju, da se nam pridružijo, saj imamo treninge vsak ponedeljek ob 8.30 uri pri Domu upokojencev na Vrtni ulici v Murski Soboti.

Vse ljudi ki bolehajo za kakršno koli boleznijo in ni rešitve pri uradni medicini pozivamo na prijavo za »BIOTERAPEVSTSKO ZDRAVLJENJE« OD 5 DO 8 OKTOBRA V Murski Soboti. Prijavite se do 30 septembra na tel. 064 161 163 Vojko PRAH.
ČLANKI O NAŠEM DRUŠTVU NA SPLETNI STRANI ZVEZE:

http://www.diabetes-zveza.si/sl/web/contributions/191
http://www.diabetes-zveza.si/sl/web/contributions/189
http://www.diabetes-zveza.si/sl/web/contributions/206
DA BOSTE VEDELI !

GROZEČE DODATNO POSLABŠANJE OSKRBE POMURKSIH DIABETIKOV


Člani pomurskih Društev diabetikov smo seznanjeni, da bomo z veliko verjetnostjo po 1. septembru 2013 ostali brez enega od treh diabetologov v Pomurski regiji. Izvedeli smo, da gospodu Zoranchu Trpkovskem, dr.med.spec.int. z 31.8.2013 poteče pogodba o zaposlitvi in da obstaja velika bojazen, da mu le ta ne bo podaljšana.

Dr. Trpkovski je od 2011 zaposlen kot internist v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Poleg dela na internem oddelku opravlja tudi delo diabetologa v diabetološki ambulanti prej omenjene bolnišnice in Diabetičnih posvetovalnicah v Zdravstvenem domu Ljutomer in Gornja Radgona. Aktivno sodeluje s pomurskimi društvi diabetikov. Diabetiki, ki se zdravimo pri njem, smo z njegovo prizadevnostjo, prijaznostjo, dostopnostjo in strokovnostjo zelo zadovoljni.

Društvo diabetikov Murska Sobota vas je že maja 2013 seznanilo s slabo dostopnostjo do diabetološke ambulante.
Ponovno citiramo članek »Slovenci nimamo enake dostopnosti do ambulant« iz časopisa Medicina danes z dne 20.2.2013. Iz njega lahko razberemo, da en diabetološki tim v murskosoboški regiji pokriva 6.487 bolnikov, med tem ko jih poprečni diabetološki tim v Sloveniji pokriva 2.421. V praksi to pomeni, da lahko murskosoboški diabetiki pridemo na kontrolo v diabetološko ambulanto enkrat letno oz. na leto in pol. Ob tem ponovno poudarjamo, da slabo urejena sladkorna bolezen vodi v hude zaplete (okvaro ledvic, živčevja, slabovidnost ali celo slepoto, poveča se tveganje za nastanek kapi in gangreno okončin), ki močno poslabšajo kvaliteto našega življenja in življenja naših svojcev. Bolniki z zapleti sladkorne bolezni močno »podražijo« zdravljenje, ki je že brez zapletov sila drago. Glede na članek »Zdravljenje diabetesa vzame desetino vsega denarja za zdravstvo« v prej omenjenem časopisu je zdravstvena oskrba bolnika s sladkorno boleznijo 5 krat dražja od oskrbe poprečne osebe v populaciji in ti stroški se bodo s porastom kroničnih zapletov sladkorne bolezni še povečali.

Tudi v luči ključne prioritete Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020, ki si prizadeva za enako dostopnost do programov preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja sladkorne bolezni, ne glede na socialno-ekonomski status, starost, spol, izobrazbo ali kraj prebivanja, je zgoraj omenjena že slaba dostopnost do diabetološke ambulante za murksosoboške diabetike nesprejemljiva. Opravičeno se bojimo, da se bo z odhodom enega od treh diabetologov v regiji dostopnost še poslabšala.

Pomurski diabetiki si želimo vsaj s slovenskim poprečjem primerljivo dostopnost do diabetologa in primerljivo zdravstveno oskrbo. Želimo si, da bi sodelovanje s stroko zaživelo in da bi v dobrobit sladkornih bolnikov v večji meri prisluhnili našim zahtevam in hotenjem. Menimo, da odhod diabetologa dr. Trpkovskega ni v skladu prioritetami Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010 – 2020, in iskreno upamo, da do tega ne bo prišlo.

Vljudno vas naprošamo za podporo in pomoč pri naših prizadevanjih ohraniti vsaj trenutno raven oskrbe pomurskih diabetikov.

V pričakovanju čimprejšnjih konkretnih rešitev vas lepo pozdravljamo!


V vednost:
- Zveza društev diabetikov Slovenije predsednik g. Peter Miklavčič
- Diabetološko združenje SLO predsednica Jelka Zaletel, dr.med.spec
- Ministrstvo za zdravje ga. Vesna Kerstin Petrič, dr.med.
- ZZZS OE MS direktor g. Ivan Tibout univ.dipl.inž.
- Zastopnik pacientovih pravic g. Martin Raj univ.dipl.prav.

PREDSEDNICA DRUŠTVA DIABETIKOV
        MURSKA SOBOTA

        Danijela SantlDIA-FON, brezplačni svetovalni telefon za sladkorne bolnike DIA-FON s telefonsko številko 080 1420 je na voljo od septembra dalje. Na vaša vprašanja bodo strokovnjaki odgovarjali vsako sredo od 18.00 do 22.00 ure, kličite in vprašajte vse, kar vas zanima! KLIČITE, DIA-FON DELUJE NORMALNO!


 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se